Uit welke onderdelen bestaat een rolluik?
Alhoewel op het eerste gezicht een rolluik er simpel uitziet, bestaat een rolluik uit veel onderdelen die nauw met elkaar samenwerken. Het geheel werkt pas helemaal soepel, wanneer alle onderdelen goed werken en op elkaar aansluiten. Dit artikel is bedoeld om u meer kennis te bieden over de verschillende onderdelen van een rolluik en welke taak de verschillende onderdelen hebben. Zo kan u achterhalen waar het probleem zich bevindt bij een mogelijk defect. Zo kunt u beter beslissen of u het rolluik moet vervangen of herstellen.
Handmatig rolluik (bandbediening)
Een rolluik is een verticaal bewegende afsluiting van een raam, deur, garage of andere opening in een gebouw, woning of andere ruimte. Daarnaast is een rolluik ook veel gezien bij een veranda bijvoorbeeld. Rolluiken dienen meerdere doelen, zo zijn mogelijke redenen: energiebesparing, isolatie van temperatuur en geluid, inbraakpreventie, zonwering, verduistering of privacy. Daarnaast zien rolluiken er ook stijlvol uit. Ook al kan de reden van plaatsing van een rolluik verschillen, de onderdelen blijven hetzelfde in de basis. Een handmatig rolluik bestaat uit de volgende onderdelen:
- Omkasting: Dit is het gedeelte dat aan de bovenkant van het rolluik geplaatst is. Eigenlijk geldt dat de omkasting als enige functie heeft om het binnenwerk te beschermen.
- Binnenwerk: het binnenwerk zorgt er simpelweg voor dat het rolluik op en neer kan gaan. De lamellen worden opgerold tot een rol, wanneer het rolluik open gaat. Dit is eigenlijk het belangrijkste onderdeel van een rolluik.
- Luik: Dit onderdeel is wat u ziet als het rolluik volledig naar beneden is en dus gesloten is.
- Geleiders: Deze zijn aan de zijkant van het rolluik geplaatst en hierin beweegt het luik zich op en neer. Ook een belangrijk onderdeel. Wanneer de geleiders kapot zijn kan het luik ook slecht open en dicht. Geleiders zijn er om het rolluik geruisloos en soepel te laten rollen.
- Lamellen: Dit zijn geprofileerde strippen vaak gemaakt van kunststof, hout of metaal. Deze strippen zijn met elkaar verbonden en vormen een soepel geheel wat het luik wordt genoemd. Aluminium lamellen zijn het populairst en worden vaak ook gevuld met schuim. Dit ter versteviging en versterking van de isolatie. Zijn er lamellen versleten? Lees hier meer over de mogelijkheden.
Elektrisch rolluik (elektromotor)
Een elektrisch rolluik verschilt eigenlijk niet veel met een handmatig rolluik. Het grote verschil zit hem in de bediening van het rolluik. Dit rolluik wordt namelijk niet direct met de hand opgerold, maar met behulp van een elektromotor. Deze elektromotor wordt aangestuurd met een afstandsbediening, schakelaar of smartphoneapp (homemotion systeem). Een elektromotor is in veel gevallen een buismotor, maar kan ook een kettingmotor of opsteekmotor zijn.
Op basis van de bediening van het rolluik zit er dus verschil tussen beide soorten rolluiken, maar beide bezitten ze dus wel een omkasting, het binnenwerk, het luik, de geleiders en de lamellen.
Het belang van goedwerkende onderdelen
Een rolluik gaat in het algemeen lang mee. Zo hanteert men vaak een gemiddelde levensduur van 15 jaar. Dit is echter wel sterk afhankelijk van de kwaliteit van het rolluik, de gebruiksintensiteit en het onderhoud. Dat laatste aspect is erg belangrijk bij het vergroten van de levensduur en een soepele werking van het rolluik. Schoonmaken en onderhoud zijn daarom belangrijk en het is verstandig om jaarlijks eens de rolluiken aan te pakken. Het luik en de lamellen kunnen worden schoongemaakt met een spons of borstel in combinatie met een allesreiniger. Zo kan dit geheel gemakkelijk opgerold worden in de omkasting. Het binnenwerk kan worden aangepakt met een vetvrij middel zoals een teflonspray en ook de geleiders kunnen met dit middel gesmeerd worden. Let wel op dat u eerst het grove vuil uit de geleiders verwijderd.